Προτεραιότητα στα πρόβατα !

Προτεραιότητα στα πρόβατα !

Μια παλιά ιατρική συμβουλή λέει ότι όταν έχεις αϋπνίες, άρχισε να μετράς ένα μεγάλο κοπάδι άσπρα πρόβαρα, στο τέλος θα ξεχάσεις τις άλλες σκέψεις και θα σε πάρει γλυκά ο ύπνος. Και μια άλλη σύγχρονη συμβουλή λέει, όταν οδηγείς ο αυτοκίνητο σου στη Λήμνο, να δίνεις προτεραιότητα στα πρόβατα.

 Στη Λήμνο δεν υπάρχουν τα φανάρια και τα διόδια των μεγάλων πόλεων. Ξεκινάς με το αυτοκίνητό σου και σπάνια να σε σταματήσει πράσινο, κόκκινο, πορτοκαλί. Το μόνο που είναι πολύ πιθανό να σε αναγκάσεις να φρενάρεις, είναι κάποιο από τα πολλά κοπάδια άσπρα πρόβατα, που διασχίζουν το δρόμο, για να περάσουν απ’ τη μια πλαγιά του λόφου στην άλλη απέναντι.

 Στην αρχή, αν βιάζεσαι, ίσως σου κακοφανεί λίγο. Στη Λήμνο, όμως, κανείς δεν βιάζεται, κανείς δεν έχει άγχος. Όλα κυλούν αργά, ήρεμα και γαλήνια. Το ίδιο και τα πρόβατα.  Όχι μόνον περνούν νωχελικά, αλλά είναι και ατέλειωτα.  Δεν είναι μόνο τα 700-800 πρόβατα που θα περάσουν μπροστά απ’ το αυτοκίνητό σου, αλλά είναι κι εκείνα τα νεογέννητα μικρά προβατάκια, που θα σταματήσουν να σε δουν περίεργα για λίγο, πριν τρέξουν ν’ ακολουθήσουν την προβατίνα μάννα τους.

 Στη Λήμνο τα πρόβατα έχουν προτεραιότητα, όσο κι αν βιάζεσαι. Το βραχνό τους βέλασμα και οι κουδούνες θα σκεπάσουν τον ήχο του ρελαντί του αυτοκινήτου σου. Όση ώρα διασχίζουν νωχελικά το δρόμο θα σε κάνουν να ξεχαστείς, να μπεις σε άλλους ρυθμούς, πιο κοντά στη φύση.

 Κι όταν περάσει το κοπάδι, τελευταίος θα σε χαιρετήσει καλόκαρδος ο κεχαγιάς βοσκός, παρέα με τα τρία σκυλιά του. Θα πάει να ποτίσει τα πρόβατα με νερό απ’ το πηγάδι της μάντρας, να τα αρμέξει, και να φτιάξει το περίφημο λημνιό τυρί καλαθάκι και το κεφαλοτύρι λιόκαυτο.

 Αν έχεις ξεχάσει τη γεύση της παραδοσιακής φέτας, εάν είσαι μερακλής στο σαγανάκι, το παραδοσιακό γιαούρτι, τα φλομάρια, τον τραχανά, εδώ στη Λήμνο θα τα ανακαλύψεις πάλι. Πάμφθηνα. Ατέλειωτα κοπάδια πρόβατα κάθε μέρα βόσκουν νωχελικά στις πλαγιές του νησιού, για να δώσουν το βράδυ το άριστης ποιότητας και μοναδικό στη γεύση γάλα τους.

 Που οφείλεται η νοστιμιά των γαλακτοκομικών προϊόντων της Λήμνου;  Όπως λένε οι κεχαγιάδες, τα πρόβατα της Λήμνου, μαζί με το πράσινο χορταράκι βόσκουν πότε-πότε κι άγριο θυμάρι και τα άλλα αρωματικά βότανα του νησιού.

 Γι’ αυτό, όταν βρεθείς στη Λήμνο κι οδηγείς με το αυτοκίνητό σου, αν ξαφνικά μπροστά σου δεις τα πρόβατα να διασχίζουν το δρόμο, περίμενε υπομονετικά να περάσουν στην απέναντι πλαγιά. Στη Λήμνο τα πρόβατα έχουν πάντα προτεραιότητα.

Σαν βγεις  λοιπόν, στον πηγαιμό για τη Λήμνο, να εύχεσαι να’ ναι μακρύς ο δρόμος, να διαρκέσει πολλές μέρες η παραμονή σου στο νησί. Ιδιαίτερα εάν χρειάζεσαι ξεκούραση, ηρεμία, γαλήνη, χαλάρωση, αποτοξίνωση και αναζωογόνηση. Και φεύγοντας πάρε μαζί σου τη φέτα καλαθάκι, το κασκαβάλι, φλομάρια, τραχανά, μέλι, κρασί, χαλβά και τις άλλες νοστιμιές της ευλογημένης λημνιακής γης.